Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи 
 Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ChatChat   ВходВход 

TRIPLE SCREEN, Dr. Al. Elder

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    FOREX-FREEZONE Форуми -> ТЪРГОВСКИ ТАКТИКИ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
-paLafnik-
Рибка


Регистриран на: 13 Апр 2006
Мнения: 787

МнениеПуснато на: Чет Юни 08, 2006 3:42 am    Заглавие: TRIPLE SCREEN, Dr. Al. Elder Отговорете с цитат

TRIPLE SCREEN(ТРОЕН ЕКРАН)

Здравейте на всички. Реших съвсем накратко да преведа най-важното от метода на Д-р Ал. Елдер наречен трипъл скрийн, така както го е описал той. Мисля че може да бъде от полза еднакво както на напреднали, така и на начинаещи. Има много неща които могат да се научат от долу написаното. Това е най-ценното(направо си е безценно) от книгата на Елдер и за тези, които нямат възможност да прочетат книгата му, може да им бъде от голяма полза.

Това е МЕТОД на търгуване, а не система. Можете да го наречете и стил на търговия, като системите за вход и изход които ползваме просто можем да ги комбинираме с този метод.

ТРОЙНИЯ ЕКРАН поне на мен, ми помага да намеря порядък в ХАОСА, който виждах на пръв поглед когато бях новак(сега съм напреднал новак Cool)
Например аз имам готови вече два вида стратегии, които са в процес на доизглаждане и усъвършенстване - Дългосрочна и краткосрочна.

Дългосрочната ми е съобразена с метода ТРОЕН ЕКРАН, а за вход на пазара използвам идеите на ДЖО РОС(тъй като мисля че са по-добри от тези на Елдер и от индикаторите, но пък МЕТОДА на Елдер ми допада много), предимно 123 формация и кука на РОС. Всичко останало, поне за мен, е излишно усложняване. Техниката която използвам е пробиви на екстремуми, като за целта слагам СЕЛ или БАЙ СТОП.

Всеки начинаещ трябва да мине задължително през тройния екран, както направих аз. Индикатори вече почти не присъстват при мен и предпочитам чиста графика, най-много да сложа плъзгащи се средни или MACD за да видя дали дивергира, но метода на тройния екран си остава и ми помага. Много от нещата на Елдер ги използвах, но вече не ги използвам тъй като индикаторите са за новаци, а аз си мисля че вече съм на по-високо ниво.

Сигурен съм и че самият Елдер не използва индикатори, те само потвърждават неговата теза, но той ги използва много в неговата книга тъй като те са модерни сред тълпата, а все пак предполагам, че той иска да бъде модерен за да може неговата книга да се продава не мислите ли ?

На начинаещите материала може и да ви се стори тежичък, а може да ви се наложи и да го препрочетете. Питате ли ме мене с прочитането на две книги от Елдер, как се чувствах(наистина тежичко се чете Елдер, особено ако си новак с големи мечти)

Triple Screen, автор Dr. Al. Elder

Някои от моите почитатели, които срещам по семинарите и са станали успешни трейдъри след като са прочели моите книги, казват, че използват ТРИТЕ ЕКРАНА, но не точно по начина по който аз им казвам. Те модифицират даден индикатор, добавят още един екран, заместват даден инструмент и т.н. Когато и да чуя това, аз осъзнавам, че говоря с един победител.

Първо им казвам, че дължат своя успех, само и еднствено на себе си. Победителите имат дисциплината да използват това което аз им давам и успяват. Второ виждам извинението им, че са променили някои аспекти от моята система, като индикация на тяхната натура на победители. За да спечелите от система, вие трябва да я тествате нейните параметри и да ги донастроите
докато системата стане като ваша, въпреки че е първоначално е била развита от друг. Печеленето изисква дисциплина и доверие, а единствената система на която можете да имате доверие е тази, която сте тествали на върху вашите данни и сте я адаптирали към вашия стил.

Аз развих системата през средата на 80-те и за първи път я предоставих пред публика през 86та.

Какво е търговска система ? Каква е разликата между метод, система и техника?

Метода е е главно философия на търгуване. Например: да търгуваме с тренда, купувай когато тренда е възходящ или купувай свръхпродадени пазари, заеми дълга позиция около исторически нива на подкрепа или продавай когат са достигнати нива на съпротива.

Система е набор от правила(инструменти) за изпълнение на метода. Например ако нашия метод е да следваме тренда, то тогава системата може да купи когато плъзгаща се средна се изправи нагоре или да купим когато хистограмата на MACD расте.

Техника е специфично правило за влизане и излизане от сделка.
Например, когато системата ни даде сигнал за покупка, техниката ни може да бъде да купим когато цената пробие максимума на вчерашния ден или ако цената направи нов минимум днес, но затвори близо близо до днешния максимум.

Метода на тройния екран е а да анализира пазара в няколко времеви рамки и да използва и трендследящи индикатори, и осцилатори. Ние правим стратегическо решение, да купим или да продадем, като използваме трендследящи индикатори на дългосрочна графика. Ние взимаме тактическо решение за да влезем или излезем от пазара идползвайки осцилатори на краткосрочната графика.

Всеки екран от системата ТРОЕН ЕКРАН използва различен таймфрейм и различни индикатори. Тези екрани филтрират много от нашите сделки, които на пръв поглед изглеждат атрактивни.

Противоречащи си индикатори
Техн. индикатори помагат да идентифицираме трендове и понякога са по-обективни от патерните(техн. конфигурации). Имайте в предвид, че променяйки параметрите на индикатора, вие влияете върху неговите сигнали. Можем да разделим индикаторите на три главни групи:

Тренд-следящите индикатори помагат да определим тренда. Това са плъзгащи се средни и MACD линиите, както и ДМИ системата.

Осцилаторите помагат да хванем обръщащи точки като ни показват свръхкупени и свръхпродадени състояния. Envelopes, Force Index, Stochastic, Elder Ray и някои други показват кога ралитата(добавям от мене си понятието възходяща вълна) или пропаданията(низходящите вълни) са се изчерпали и са готови за обръщане.

Има и индикатори, които ни показват настроението на тълпата. Такива са Bullish Consensusq Commitments of traders, New High-Ne Low index, както и някои други.

Различните групи индикатори често дават различни сигнали. Трендследящите индикатори може да са нагоре, казвайки ни да купуваме, докато осцилаторите в същото време са в свръхкупено състояние, казвайки ни да продаваме. Трендследящите индикатори могат да са надолу, казвайки ни да продаваме, а в същото време осцилаторите могат да са в свръхпродадено състояние, казвайки ни да купуваме. Най лесно е да вземем този сигнал който ни харесва и да попаднем в капан. Трейдъра трябва да има система, която взима всичките групи индикатори и се справя с техните противоречия.

Противоречие на таймфреймовете
Един индикатор може да ни покаже ъптренд и даунтренд на една и съща акция в един същи ден. Как е възможно това ? На седмична МА може да нараства давайки ни сигнал за покупка, докато на дневна да пада надолу давайки ни сигнал за продажба. МА може да нараства на часова графика, казвайки ни да купуваме, но на 10 минутна графика да пада, казвайки ни да продаваме. Кой от всичките сигнали да вземем.

Аматьорите взимат това, което им харесва. Те избират една времева рамка, най-често дневната, слагат си своите индикатори и пренебрегват останалите времеви графики. Този начин работи до момента в който дойде(ни връхлети) главно(голямо) движение от седмичната графика и нашата сделка пропада. Който каже, че пренебрегването е за предпочитане, той не е търговец.

Хората, които са изгубили парите си ползвайки дневни графики, често си мислят, че биха се справили по-добре като ускорят нещата използвайки live data. Ако не можете да правите пари на дневни графики, единственото което ще направи "живия" екран с котировки(автора има предвид по-марките графики), е че ще ви помогне да изгубите по-бързо парите си и нищо повече.

Проблема с губещите не е в това, че котировките им идват бавно, но техния процес на взимане на решение е една бъркотия. За да се разреши проблема с противоречието на графиките, трябва да имате по-широк поглед върху това, което става, да вземето стратегическо решение да бъдете бик или мечка(има предвид да купите или да продадете) и едва тогава да погледнете пазара и да потърсите вход и изход. Ето това е цялата филисофия на тройния икран

Какво е дългосрочно и какво е краткосрочно ? Тройния екран не търси такива дефиниции. Вместо това, той се фокусира върху връзката между таймфреймовете. Тройния екран изисква, да изберете любимата си графика, тази с която искате да работите, наричате я средносрочна. Ако ви харесва да работите с дневна графика, вашата средносрочна графика ще бъде дневната. Ако вие сте дейтрейдър и ви харесва петминутната графика, тогава вашата средносрочна графика ще бъде петминутната. и т.н.

Тройния екран определя дългосрочната графика, като умножава средносрочната по числото 5. Ако вашата средносрочна графика е дневната, то вашата дългосрочна графика е седмичната. Ако вашата средносрочна графика е дневната, то вашата дългосрочна графика е 30 минутната и т.н.

Изберете вашата любима графика, наречете я средносрочна и веднага превключете на дългосрочната графика, която е пет пъти по-голяма. Тук(на дългосрочната графика) вие трябва да направите вашето стратегическо решение(да купувате или да продавате), а след това се върнете на средносрочната за да определите нивата за вход и изход.

Същността на тройния екран се състои в това да отстъпите леко назад и да видите голямата картина за вземете стратегическо решение.

Принципи на тройния екран

Тройния екран разнищва противоречията между таймфреймовете и индикаторите. Той използва стратегическото решение на дългосрочната графика, използвайки трендследящи индикатори - това е първия екран. Продължава, вземайки тактическо решение относно входа и изхода, ползвайки средносрочната графика с почощто на осцилатори-това е втория екран
. Предлага няколко метода за поставяне на ордери-това е третия екран


Започнете с избор на вашата любима графика, тази с която ви харесва да работите, наречете я средносрочна, умножете я по 5 за да получите вашата дългосрочна и там приложете трендследящи индикатори, за да можете да вземете решение, да купите ли или да продадете, или да седите настрана(това в случай че нямаме тренд). Седенето настрана също е позиция. Ако на по-голямата граика, положението е бичо(ъптренд) или мечо(даунтренд), превключете на по-малката(средносрочната) графика и използвайте осцилатор за да определите входа и изхода в посоката на дългосрочната графика.

От мен: И сега пак същото малко по-систематизирано и с малко допълнения(кво да се прави, така го е писал автора, но повторението е майка на знанието)

Първи екран

Изберете любимата си графика, наречете я средносрочна. Умножете я по пет за да намерите дългосрочната графика. Да речем, че вашата графика е дневна, в такъв случай отидете едно ниво по-нагоре, тоест седмична.

Приложете трендследящи индикатори на дългосрочната графика и вземете стратегическо решение да купите, да продадете или да седите настрана. Предпочитам да използвам наклона седмичната експоненциална плъзгаща се средна като мой трендследящ индикатор на дългосрочната графика. Ако тя нараства, то тя потвърждава възходящото движение и ни казва да купуваме. Когато пада, тя отчита низходящо движение и ни казва да продаваме. Аз използвам 26 седмична ЕМА, която представлява половин годишно търгуване(26 седмици са половин година). Можете да тествате няколоко различне периода на ЕМА, за да видите коя най-добре приляга към пазара, който търгувате.

След това прилагам седмичната графика MACD хистограма. Когато и двете са в една и съща посока, те потвърждават тренда и ни окуражават да отваряме по-дъргосрочни позиции. Най-силния сигнал е дивергенцията между MACD и цената и в този случай пренебрегваме наклона на 26ЕМА.

Втори екран

Върнете се на средносрочната графика и използвайте осцилатор за намерите възможност за сделка в посока на дългосрочния тренд. Когато седмичния тренд е възходящ, изчакайте дневния осцилатор да падне в свръхпродадено състояние, давайки не сигнал за покупка. Ако осцилатора ни дава сигнал за продажба, докато седмичния тренд е възходящ, можете да използвате този факт за да реализирате печалби ако имате вече открита позиция, но НЕ и за да продавате. Обратните правила се прилагат когат седмичния тренд е низходящ.

Трети екран

Третия екран ни помага да определим с точност входните точки. Ако пре първите два екрана имаме сигнал за покупка, поставете ордер 1 тик над върха на бара в който е станало това. Обратните правила се прилагат, когато имаме сигнал за продажба от първи и втори екран-слагаме сел ордер 1 тик под минимума на деня в който имаме сигнал.

Правилата са същите и ако прилагаме тройния екран на по-малки графики, разликата е в скороста, с която реализираме печалба или загуба. Не забравяйте че сте взели решение да купите или продадете ползвайки седмична и дневна графика, не се подлъгвайте да вземете решение за изход на по-малка. Не се разсейвайте, като гледате по-малки интрадневни вълни.

Ако първия и втория екран с 5 и 30 минутна графика например, в никакъв случай не трябва да гледаме едноминутната за да вземем решение за изход.


Ами колеги тва е най-общо, на мнение съм чи материала е много ценен и може да помогно много на начинащите. Както казах, за вход(втория екран) не ползвам индикатори(осцилатори), а в момента само и единствено куките на РОС и 123 формациите на дневна графика. Стратегическото решение(посоката на тренда и дали има такъв) го взимам на седмична графика, като естествено и там следя за обръщащи сигнали и дивергенции. това разбира се е най-общо казано.

_________________
If you don't bet, you can't win. If you lose all your chips, you can't bet.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
-paLafnik-
Рибка


Регистриран на: 13 Апр 2006
Мнения: 787

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 12:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази система е пълна боза, но въпреки всичко може много добре да послужи на някой начинаещ, докато се ориентира в обстановката. В никакъв случай не опитвайте нещо подобно с реални пари Cool

п.п. Вече абсолютно никакви индикатори НЕ присъстват върху моите графики, не са необходими, само ми пречат ...


Последната промяна е направена от -paLafnik- на Сря Юни 13, 2007 11:42 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
$tambeto
Планктон


Регистриран на: 30 Ное 2005
Мнения: 292

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 1:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,има колеги които споменават че още я ползват тази система но с какъв успех за съжаление не знам..По принцип хората обичат простичките неща и това превключване от графика на графика им изглежда банално и сложно,поне такива коментари бях срещнал.А ти щом си изключил индикаторите на каква база взимаш решенията вече.Какво ползваш,вълнов анализ,фибоначита или японските свщи и разните фигури?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
-paLafnik-
Рибка


Регистриран на: 13 Апр 2006
Мнения: 787

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 4:35 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересуват ме само пробиви и търговия около новини. В момента обаче имам техн. проблеми, по-натам ще пиша за резултати и т.н.
_________________
If you don't bet, you can't win. If you lose all your chips, you can't bet.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    FOREX-FREEZONE Форуми -> ТЪРГОВСКИ ТАКТИКИ Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Можете да качвате файлове в този форум
Можете да сваляте файлове от този форум


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov