| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rosen_at Кит

|
Пуснато на: Съб Дек 24, 2005 4:22 pm Заглавие: Хеопсовата пирамида |
|
|
Абе тези предавания по Дискавъри били много популистични!
Гледах едно, в което се изразяваха хипотези за строежа на пирамидите.
За пренасянето на камъните обяснението е перфектно - влачени са по рама (права или спираловидна) и с помоща на валяци.
Загадката е в постигането на съвършените пропорции на основата (идеален квадрат с ъгли ориентирани в четирите посоки на света).
Тук един архитект обясни, че са определили посоките по звездите, забили са по един кол за линия изток-запад, след което са вързали въже за коловете и са го опъвали докато може в едната посока (така се намира точка равноотдалечена от коловете) и после в другата посока, за да се оформи квадрата.
В първия момен се хванах, но сега си давам сметка, че най-важното нещо в цялата процедура е било да се определи дължината на въжето! А за това нищо не споменаха в предаването.
От това което знам, за да стане правия ъгъл е нужно въже с дължина равна на катетите на правоъгълен триъгълник. Като тази дължина аз мога да намеря единствено ползвайки Питагоровата теорема!
Възможно ли е Египтяните да са познавали Питагоровата теорема!?
Въпроса ми е някой знае ли за друг метод освен Питагоровата теорема за намиране дължината на катетите на равнобедрен правоъгълен триъгълник при известна хипотенуза? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ptj Кит

|
Пуснато на: Нед Яну 22, 2006 7:40 pm Заглавие: |
|
|
... _________________ На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам.
Последната промяна е направена от ptj на Вто Яну 31, 2006 9:24 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
rosen_at Кит

|
Пуснато на: Пон Яну 23, 2006 12:53 pm Заглавие: |
|
|
Ами да нали са ги строили Атлантите от Атлантида!
Не на всеки може да не му куца форекса като на теб!  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Можете да качвате файлове в този форум Можете да сваляте файлове от този форум
|
|